Bukarest är sedan år 1862 Rumäniens huvudstad. Staden ligger i sydöstra Rumänien vid floden Dambovita. Staden har en area på cirka 228 km² och har omkring 1 925 000 invånare (2005).

Bukarest har förändrats mycket genom åren och blivit Rumäniens massmediala och kulturella centrum. Staden är full av byggnader som visar dess varierande historia. Arkitektur varierar mellan kommunistiska, historiska och moderna byggnader. Tack vare dess arkitektur blev staden, mellan världskrigen, kallad ”Östparis” eller ”Lilla Paris”.

Staden är Rumäniens huvudsakliga industriella centrum och även ekonomiskt sett Rumäniens rikaste. Det är även här Rumänska parlamentet och regeringsbyggnaden ligger. Parlamentspalatset är världens näst största administrativa byggnad och en stor turistattraktion i staden.

Author